Jaké bylo Webexpo 2014

✍️ Vláďa Smitka
📅 22. 09. 2014

Důvod, proč jezdím na WebExpo se postupně změnil z „abych se něco dozvěděl“ na „abych se inspiroval a poznal zajímavé lidi“. Z konference plné informací se stala pouze „stylovka“.
Musím přiznat, že letošní forma – souběžné přenášky na několika geograficky oddělených místech – mi příliš nevyhovovala. Letos, stejně jako na všech předchozích ročnících, jsem řešil dilema, na jakou přednášku jít. Bohužel letos to bylo horší o to, že nestačilo přejít do vedlejšího sálu, ale byl nutný několikaminutový pochod skrze davy lidí na Václavském náměstí.
První problémy nastaly již před konferencí, kdy super moderní web nemyslel na to, že by si někdo mohl chtít v programu rozmýšlet, na jakou přenášku půjde. Horizontálně daleký program neumožňoval jednoduché prohlédnutí, co vše se v dané chvíli bude odehrávat (neměl s tím problém jen kolega, který má monitor ultraširoký 29“ monitor Dell U2913WM). Dalším problémem byla mobilní aplikace, která byla evidentně šitá horkou jehlou a téměř nefungovala. Nespravil to ani program ke stažení do kalendáře, který postrádal jednu důležitou věc – na jakém místě se přednáška koná.  Byl jsem rád za papírový program. Možná jsem příliš kritický, ale trvám na tom, že na konferenci zaměřené na vývoj webů, mobilních aplikací a UX designu by se podobné problémy objevit neměly.

Na předchozích ročnících jsem vždy kritizoval catering, mnoho lidí mi pak oponovalo, že se na konferenci přeci nejezdí najíst. S tím souhlasím, ale vyřešené základní potřeby jsou nutnost k příjemnému strávení dne na přednáškách. Není ideální, když člověk sedí hladový a místo plného soustředění se na přednášku přemýšlí, zda na něj zbyde něco k jídlu. Tím narážím na předchozí ročník, kdy byly pauzy na oběd v různých časech pro různé přednášky, a kdo si program nepřipravil s myšlenkou oběda, tak na něj téměř nic nezbylo (menza byla záchranou). Druhý problém rozdílných pauz bylo i to, že tak bylo zabráněno networkování lidí z různých oborů. Organizátoři to letos však zvládli mnohem lépe – bylo k dispozici mnoho baget za pár korun + džbánky s vodou s citrónem (bohužel některé byly na dosti nešikovných místech) a s tím jsem rozhodně neměl problém – základní potřeba byla uspokojena. Bylo to mnohem lepší než studená pizza předloni (myslím). Díky potřebě přecházení na různá místa však druhý problém zůstal nevyřešen.

Přednášky

Lukáš Hurych - Jak poznat, co je špatně na nákupním procesu e-shopu

Škoda že tato přednáška měla pouze 20 minut, téma bylo jedno z nejzajímavějších z celého Webexpa.
Další podrobnosti se naštěstí dají nalézt na http://www.ceskykosikroku.cz/.

Filip Ambrož & Miloš Kriššák - Komentované napojení Analytics v pavilonu B2B

Dobrá informace – Imper umí posílat data do GA. Přínos H1 zde je však velmi sporný, vidím v tom pouze jejich potřebu se někde prezentovat. Tuto techniku používáme hned od doby, kdy ji google umožnil a vygenerovat potřebné URL není žádná věda.

Pavel Ungr - WordPress jako rychlé řešení online prezentace za 30 minut

Přednáška hlavně pro začátečníky, ocenil jsem však tipy na různé pluginy – většinu jich sice znám a používám, ale některé stojí za bližší prozkoumání.

Marko Dugonjić - Responsive Web Typography

Konečně přednáška, ze které jsem si odnesl mnoho inspirace. Reading Edge fonty rozhodně stojí za prozkoumání a tipy na pluginy, které s typografií pomohou, byly také velmi užitečné.
Daniel Bagge - Evolution of cyber threats older than I
Velmi zajímavá přednáška o kyberšpionáži, jejíž zákonitosti jsou platné stále, jen v modernějším pojetí. Mnoho praktického jsem si z ní sice neodnesl, ale poslouchat ji bylo zábavné.

Marcin Wichary - Skvělé je nepřítel dobrého: o designování a oddesignování perfektního podtržení odkazu

Další inspirativní přednáška, škoda, že selhala technika… Přednáška byla plná mnoha problémů, na které profesionální typograf narazí a tipů na možná řešení.

Petr Hromádko - SEKEJTE VPS JAKO BAŤA CVIČKY aneb jak správně, rychle a jednoduše vybuildovat VPS

Na tento workshop jsem šel s očekáváním, že se budou řešit moderní trendy typu Docker.io, bohužel velká část byla pouze nudná teorie (neříkám, že neužitečná) a když došlo na praxi, tak se ukázalo, že se jedná o stařičký Proxmox, což považuji, přestože je funkční a odladěná, za virtualizaci pro děti…

Jan Širmer & Pavel Šrámek - Bezpečnostní hrozby na webu

Pánové z Avastu si připravili velmi zajímavou přednášku o aktuálních trendech v útocích na internetové prohlížeče. Pro mě jedna z nejzajímavějších přednášek celého Webexpa.

Colin Charles - MariaDB - co je jiné na téhle MySQL variantě

Užitečná přednáška plná informací o nových funkcích v MariaDB. Tuto databázi hojně používáme, takže jsem rád, že jsem se dozvěděl i o dalších jejích možnostech, které zatím v praxi nemáme nasazené.

Ming Lee - Začněte dělat uživatelský výzkum ještě dnes!

Bohužel tato přednáška byla další z mnoha přednášek o uživatelském výzkumu, které tvrdí „je to jednoduché“, „vyplatí se to“ a „potřebujete software na nahrávání obrazovky“, ale žádné konkrétní informace a zkušenosti nepřinesla. Mnohem přínosnější byla přednáška Lukáše Marvana a Petra Douša o testování na Webexpu 2010, od té doby jsem bohužel nebyl na žádné další, která by se jí vyrovnala…

Roman Appeltauer - #zavícekonverzí

Opět lehce promo přednáška od H1. GTM i Enhanced eCommerce již nějaký pátek používáme. Pro ty, co se v oboru pohybují, nepřinesla nic nového. Naopak začátečník by si z ní pravděpodobně neodnesl informace, podle kterých by vše zvládnul nastavit.

Michal Kubíček - Jak si (ne)nechat hacknout WordPress stránky

Přednáška, která sloužila jako dobrý úvod do problematiky zabezpečení WordPressu. Ukázala, že když se o WordPress nestaráme, je velmi pravděpodobné, že se dostane do stavu, kdy je bude moci jednoduše ovládnout prakticky kdokoliv.

Borek Bernard - Zkušenosti z vývoje VersionPressu

Tomuto projektu velmi fandím, protože pokročilejší verzování by se nám ve WordPressu opravdu při vývoji hodilo.

Dle reakcí ostatních účastníků byly skvělé přednáška Adama Hrubého a Marka Prchala, na kterých jsem bohužel nebyl.

Závěr

Jak jsem již psal na začátku, tak cítím sestupnou tendenci této konference… Byl bych rád, kdyby se z Webexpa stala menší a klidnější konference, s menším počtem přednášek, které by ale byly více odborné.

Štítky: 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Lynt services s.r.o

Již 12 let vytváříme efektivnější kampaně, zrychlujeme weby a řešíme jejich bezpečnost. Kombinujeme marketing, vývoj a automatizaci.
poptávka služeb