Shopexpo 2015… očima jednoho z dvou tisícovek návštěvníků

✍️ Vláďa Smitka
📅 11. 06. 2015

Začátkem června, 4. a 5., jsem se stejně jako dalších 2 100 zájemců zúčastnila konference Shopexpo 2015. Hned na úvod nutno podotknout, že se v oblasti online marketingu pohybuji slabé dva měsíce a na podobné akci jsem dosud nebyla. I proto možná buďte shovívaví a recenzi berte jako hodnocení někoho, kdo nemá možnost porovnávat a kdo snad některé vedlejší detaily vidí jako hlavní pozitiva.

Konference Shopexpo 2015 se konala v Ostravě, v areálu Dolních Vítkovic v prostorách známé multifunkční auly Gong. Pokud jste nikdy nenavštívili Dolní oblast Vítkovic, vězte, že už jenom samotné místo konání konference mohlo být pro návštěvníky velkým lákadlem. Pro mě osobně jsou bývalé vítkovické železárny fascinující až magické a uspořádání jakékoliv kulturní či vzdělávací akce na takovém místě není jiným než skvělým nápadem.

Jak to všechno probíhalo

Konference začínala ve čtvrtek, v brzkých odpoledních hodinách. Před Gongem si účastníci vyzvedli akreditaci, přičemž pochvala směřuje k organizátorům – odbavování návštěvníků bylo výborně naplánované, probíhalo bez velkých front a bez dlouhého čekání. A samotná konference mohla začít. K obsahům jednotlivých přednášek a workshopů, kterých jsem se zúčastnila, přidám pár slov později. Proberme si nejdříve to ostatní, co se na konferencích také často stává terčem kritiků a recenzentů - catering, organizaci a celkový průběh Shopexpo.

Přednášky v hlavním sále probíhaly bez problémů, pokud taktně přehlédneme trápení s připojením k internetu. Řečníci byli až na drobné výpadky kvalitně nazvučení a prezentace byly promítány na velké plátno, takže každý dokázal vnímat a orientovat se, o čem je právě řeč. Neustále dobře naladěný moderátor konference vstoupil na pódium vždy po skončení jedné a před začátkem další přednášky, aby společně s řečníkem odpověděl na otázky, které pokládali posluchači v průběhu jednotlivých výstupů a aby představil dalšího přednášejícího. Atmosféra na jevišti i mezi posluchači byla uvolněná, byli jsme přeci v Ostravě a nebyl důvod nikam spěchat. Sálem zněl každou chvíli potlesk a to byl pro řečníky, organizátory i všechny přihlížející největší důkaz, že všechno klape.

Ale aby byla recenze recenzí, měla by upozornit i na nedostatky, pokud se nějaké objevily. A protože nikdo není dokonalý, i Shopexpo by se dalo několik chybiček vytknout, co se přednášek týče. Podle mého názoru a také podle názorů, které jsem zachytila v éteru, by se možná příště mohlo zapracovat na lepším rozmístění řečníků do poslucháren a učeben. Nejednou jsem byla svědkem přeplněných místností pro deset lidí a dvoj-, troj- a vícenásobného počtu zájemců, kteří už se do učebny prostě nevešli. Je pravda, že workshopy jsou určeny pro menší skupiny lidí a že některé byly pro velký zájem opakovány, ale podnět k zamyšlení to jistě je. Stejně tak by nikomu neublížily alespoň pětiminutové pauzy mezi výstupy jednotlivých hostů. Nikomu z nich nemohlo být příjemné mluvit za doprovodu hluku, který způsobili posluchači odcházející přednášky předchozího řečníka. Získat pozornost v těchto okamžicích opravdu nebylo jednoduché.

Hojnost jídla a pití

Společnost zajišťující catering měla plné ruce práce, nasytit ke spokojenosti přes 2 000 návštěvníků totiž není snadný úkol. Přesto se jej zhostila dobře, s odhodláním a vytrvalostí. Musím pochválit dostatek pití, džbánky s vodou a čajem byly na každém rohu. Dodržování pitného režimu bylo proto více než snadné. Ještě větší pochvala míří k bagetám a všem, kteří je připravovali a dodávali na stoly. Nejenže chutnaly výborně, ale bylo jich tolik, že by si každý mohl sníst jednu na místě a další si schovat do tašky na potom. Přesto by se záhy objevily nové a nikomu by nechyběly. Velké plus dávám za vynikající dortíky, které ochotně vydávali cukráři z ostravských Prokopových dortů.

Co se mi příliš nelíbilo, byl způsob vydávání pátečního oběda. Dlouhé čekání a velký zástup hladových návštěvníků působil poměrně chaoticky. S každým dalším obslouženým logicky ubývalo množství porcí, takže k mé velké nelibosti na mě zbyl pláteček kuřecí rolády a dvě kolečka pečených brambor. Pohlazení pro chuťové pohárky, ale pouhé pošimrání pro prázdný žaludek. A dovolím si odhadnout, že jsem s takovými pocity nebyla jediná.

A teď něco k řečníkům prvního dne…

  • Po úvodním slovu vtipkujícího moderátora a proslovu dvou strůjců celé akce jsme vyslechli melodickou pozvánku na tradiční festival Colours of Ostrava od Zlaty Holušové, která ví, „Jak si plnit sny“. Jestli byla přednáška vhodná na úvod, o tom už se pouze mohou vést diskuze.
  • „Zvyšte konverznost svého e-shopu. Vyděláte více!“. Jan Kalianko poskytl užitečné rady přítomným provozovatelům e-shopů. Neformálně a bez přetvářky upozornil na časté a zásadní chyby a otevřel cestu ke změnám. Pro mě jeden z nejzajímavějších a nejužitečnějších bodů v programu.
  • Jak efektivně přemýšlet nad Facebook Ads jako nad součástí výkonnostního marketingu poradil Jan Podzimek během přednášky „Facebook Ads výkonnostně: jak to celé dává hlavu a patu?“ Na první pohled sympaťák, na druhý pohled sympaťák, který ví, o čem mluví, představil Facebook jako kanál k nalákání nových zákazníků.
  • První anglicky přednášený výstup, „The Audience of Research“, přišel hned po sympaťákovi s Facebookem. Laurissa Wolfram-Hvas s příjemným hlasem a líbivou intonací seznámila posluchače s výsledky svého výzkumu ohledně správného pochopení zákazníků. Celkový dojem z přednášky mi narušil akorát pocit, že se některé její hypotézy stále opakovaly. Nepopírám, že to možná bylo z důvodu mé ne moc dobré znalosti angličtiny.
  • Abych byla upřímná, na přednášku Petra Ludwiga jsem byla zvědavá jen z toho důvodu, že jsem se chtěla podívat na autora hitu Konec prokrastinace. Přednáška Co ví věda o spokojenosti?“ nabídla zajímavá fakta o štěstí, pracovním úspěchu a optimismu. Výstup jistě přínosný, ale nepatří mezi ty, které by se mi vryly nesmazatelně do paměti.
  • Michal Pastier a Experiment: Využívanie kultúrných trendov namiesto produktových benefitov“ – jednoznačná bomba! Každý, kdo si ho přišel poslechnout, se už nebude bát přistupovat ke kampaním kreativně, s cílem překvapit a bez zahledění do pouhého produktu, tak jako on. Nyní se všichni jeho posluchači nebudou bát komunikace a především na ní budou stavět svůj úspěch. V sále zněl smích, pískot, každou chvíli doprovázený potleskem a obdivným pokýváním hlavou. Dávám 10 bodů z 10, dávám 100 % a dávám i jedničku s hvězdičkou! A věřte tomu, že nebudu jediná.

Afterparty

Jako každá správná konference, ani na Shopexpo nechyběla pořádná afterparty. Kapely Buty a Mňága a Žďorp rozezpívaly a rozpohybovaly hlavní sál. Lidé popíjeli vínko nebo pivo a skvěle se bavili. Výbornou tečkou na závěr byl DJ, který dostal tanečními hity zbylé návštěvníky do varu. Afterparty se povedla, což potvrdily i statistiky (které si kromě údaje o 2 započatých dětech nepamatuji) promítané na plátno v hlavním sále následující den.

…a k řečníkům druhého dne

  • Druhý den otevřel Marek Prokop se svou analytikou zahrnující čísla, data a návody, jak je využít k pozitivní změně obchodu. Přednáška „Objevte, co nevíte, že víte o svých zákaznících“ byla podle mého názoru spíše pro zasvěcenější v oboru, ale soudě dle cvakání klávesnic na noteboocích a počtu pořízených fotografií jednotlivých Markových slidů se přednáška setkala s velkým úspěchem.
  • Se svými „Trendy v e-commerce 2015“ vystoupil před téměř zcela zaplněný sál Tomáš Braverman. Kdo z posluchačů nevěděl, jak se změnilo nákupní chování zákazníků oproti předchozím letům, odcházel o tuto znalost bohatší. Pro mě celkem příjemný řečník, pro oči i uši.
  • Matt Lee, jeden z největších lákadel celé konference. Opět zahraniční řečník a já si opět nestihla dojít pro sluchátka s tlumočením. Proto asi sama nedokážu říct nic konkrétního v pozitivním ani negativním slova smyslu o jeho přednášce „Getting Local: Researching the new face of the Global Traveller“. Ale pokud bych měla hodnotit podle atmosféry, výrazu a reakcí kolem sedících, povídání o cestování a důležitosti pochopení potřeb cestovatelů se líbilo.

Na závěr

Organizátorům Shopexpo 2015 nezbývá než poděkovat, že se svého úkolu zhostili podle svých nejlepších možností. Akce se povedla. A co si z konference odnáším? Kromě tipů, jak výhodně a efektivně myslet v oblasti on-line marketingu, především zážitek ze své první velké konference. A těším se na další!

Štítky: 

One comment on “Shopexpo 2015… očima jednoho z dvou tisícovek návštěvníků”

  1. Milá Ivčo, chápu že pokud jste byla na takové akci poprvé, mohla se jevit jako skvělá. Pokud odymslím kvalitu vlhkých baget, či přídělový systém "dvě křidýlka na člověka", výtah do 3 patra je určen pro VIP, hostesky blokující dveře, aby drželi posluchače v sále... tak se spíše zaměřím na obsah konference.

    Více méně se shoduji s hodnocením - kritikou.
    Workshopy pro 30 lidí byly přeplněné, nedalo se registrovat, jejich přínos byl i tak někdy na zvážení. Nefunkční internet na Internetové konferenci. Hodinová úvodní přednáška o pocitech paní pořádá Colors (stačilo by 10 min) ... Přínos některých přednášek velmi velmi malý.

    Co jsem se bavil i s jiným účastníky akce, nevěděli zda je konference určena pro ně? Pro začínají, pokročilé shopaře? Pro zkušené onlajnisty? Vývojáře? Analytik?
    Potkáme se tam příští rok? Spíše ne.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Lynt services s.r.o

Již 11 let vytváříme efektivnější kampaně, zrychlujeme weby a řešíme jejich bezpečnost. Kombinujeme marketing, vývoj a automatizaci.
poptávka služeb