Jaká byla 4. WordPress konference

✍️ Vláďa Smitka
📅 04. 12. 2014

29.11. se v pražském HUBu pořádala 4. konference. Stejně jako minule mi patřila jedna přednáška o bezpečnosti, na jejíž přípravu jsem měl tentokrát mnohem více času. Pro účely prezentace jsem udělal průzkum 1000 nejnavštěvovanějších českých webů, abych zjistil, kolik z nich používá Wordpress a zda se o ně jejich tvůrci starají.

HUB je velmi příjemné místo na konání podobných akcí, jsou zde prostory k networkování i klidné oddělené místnůstky, kde tentokrát probíhaly workshopy - od pořadatelů to byl skvělý krok. Obecně celá organizace byla dobře zmáknutá, jídla a pití bylo dostatek a tak se učastníci mohli v klidu soustředit na přednášky.

Petr Bechyně – jak neuspět se svým webem

Opravdu hodně zdařilá a zábavná přednáška hned do úvodu. Petr probral nejčastější důvody, proč se weby stávají neúspěšnými - nebral si servítky s zadavateli ani s realizátory. Prakticky na každém slidu jsem nalezl něco s čím jsem se ve své praxi již setkal. Až budou k dispozici slidy, mělo by být povinností každého tvůrce i zadavatele se na ně podívat. Pokud k tomu přidáte ještě knihu Jana Řezáče - Web ostrý jako břitva, tak máte téměř dokonalý návod, čeho se při tvorbě webu vyvarovat.

Vladimír Smitka - Bezpečnost WordPressu

Opět se asi nesluší hodnotit v superlativech svou přednášku, jak byla akční a užitečná :-). Každopádně jsem představil aktuální trendy - víte, že více než 40% útoků pochází z Číny? Nestálo by za to ji celou zablokovat? Ukázal jsem nástroje, které hackeři reálně používají k získávání informací o vašem WordPressu a vysvětlil, jak některé útoky fungují (i na praktických příkladech). Dále bylo na řadě představení bezpečnostního pluginu iThemes Security (připravujeme pro něj i českou lokalizaci) a nástroje Fail2ban, který správcům může pomoci s analýzou logů.

Živé ukázky se bohužel nepodařily ke 100% spokojenosti - chvilku jsem zápasil s projektorem a také jsem zjistil, že černý terminál a barevné písmo není příliš čitelné. Ponaučení pro příště.

Materiály k přednášce naleznete na EDUlyntu.

Blokace číny?

Tomáš Zaťko – nehacknuteľný web

Přednáška s velmi zajímavým nápadem - generovat z dynamických webů weby statické. Nepřijdeme tím o komfort administrace a získáme vysokou bezpečnost a rychlost. Samozřejmě musíme vyřešit některé dynamické prvky, ale i to je často pomocí javascriptu možné. Tento postup se samozřejmě nehodí pro všechny weby - např. statický eshop nám moc dobře fungovat nebude, to však bylo v přednášce také rozebráno.

Tomáš Kocifaj – KT WordPress Framework

Opravdu velmi zajímavý počin, který může při vývoji WordPressových webů ušetřit mnoho práce. Bylo znát, že tvůrci svůj framework připravili dle opravdových potřeb, protože jsem se ztotožnil s mnoha funkcemi, které framework nabízí. V brzké době plánuji vyzkoušet framework na nějakém webu. Nevýhodou je, že celkový koncept je stále ještě v plenkách a není zaručena kompatibilita jednotlivých verzích. To se však může změnit pouze používáním v praxi a příspěvky od komunity. Půjdeme do toho.

John 2046 – Custom post types & taxonomies

Během této přednášky jsem se věnoval navazování kontaktů, takže jsem ji neviděl. Téma se mi zdálo velmi zajímavé, dle ohlasů byla ale přednáška těžko pochopitelná. Na záznam se však těším a věřím, že z ní určitě nějaké zajímavé informace načerpám.

Jan Kalianko – Eshopová řešení pro WordPress

Velké srovnání desítek eshopových řešení pro WordPress. Použitelných jich je však jen několik a pro české prostředí je to ještě mnohem horší. Prošly pouze 3 eshopové pluginy:

JigoShop, TheCartPress a samozřejmě WooCommerce

Vladislav Musílek – WooCommerce eshop

Pěkný přehled velkého množství problémů co můžete s WooCommerce vyřešit a tipy na pluginy, které vám s tím pomohou. Přednáška byla pěkně rozdělená na různé okruhy potřeb - např. produkty, obrázky, slevy, platební metody, emailing. Koncentrace doporučení zde byla obrovská a myslím, že se jedná asi o nejucelenější zdroj informací na toto téma.

Borek Bernard – Verzování WordPress webů

Vzhledem k tomu, že tento projekt poměrně aktivně sleduji, jsem se opět věnoval seznamování a samotnou přednášku jsem neviděl.

Tomáš Hejč (Superkodéři) – Optimalizace obrázků pro rychlejší zobrazení stránek

Velmi dobrá přednáška s pokročilými triky, jak lépe zacházet s obrázky, aby se vhodně zobrazovali na různých zařízeních pomocí moderních HTML elementů okořeněných CSS. Tomáš probíral výhody a nevýhody jednotlivých postupů a ukázal několik dalších triků. Přiznávám, že trik s použitím většího obrázku s minimální kvalitou a jeho následným zmenšení v prohlížeči jsem neznal.

Celkově bych považoval konferenci za velmi povedenou. Přednášky byly na úrovni, workshopy dle ohlasů velmi užitečné a seznámil jsem se se spoustou zajímavých lidí. Slabší mi však tentokrát přišlo publikum, málo lidí využilo možnosti ptát se přednášejících na záludné dotazy (nejvíce jsem se asi vyptával já sám). Mnoho lidí nevydrželo do konce a na závěrečné afterparty bylo více plzeňáků než pražáků. To však nezabránilo velmi kvalitní konverzaci a zábavě.

Děkuji organizátorům za pozvání.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Lynt services s.r.o

Již 11 let vytváříme efektivnější kampaně, zrychlujeme weby a řešíme jejich bezpečnost. Kombinujeme marketing, vývoj a automatizaci.
poptávka služeb