Jaký byl WordCamp Praha 2015

✍️ Vláďa Smitka
📅 03. 03. 2015

28.2. se v prostorech VŠE v Praze konala největší konference o WordPressu v ČR. Konference měla 2 části - vývojářskou a uživatelskou. Osobně jsem se zdržoval především v té vývojářské. Svá očekávání jsem již shrnul v předchozím článku, jak to tedy vypadalo v reálu?

Na konferenci dorazilo odhadem kolem 200 lidí. Ze začátku bylo trošku zdržení u registrací, to je však běžný jev. Bohužel si zdržení vyžádalo zrušení úvodu, kde mělo být i slovo o sponzorech, což nás jako sponzory trochu mrzelo, protože nebylo mnoho jiných příležitostí, jak se účastníkům hromadněji představit.

Thomas Scholz - Writing code for Multisite

Thomas pěkně shrnul, jak se dá využít Multisite, a ukázal problémy, se kterými se tvůrce pluginů musí potýkat. Z přednášky vyšlo, že se Multisite k mnoha věcem nehodí (jsem rád, že byl přednášející tak otevřený). Podle Thomase by chtěl celý Multisite přepsat, protože je zde velké množství problémů... Nicméně ho lze velmi dobře použít pro případy, kdy jeden zákazník potřebuje více rozdílných webů s podobnou funkcionalitou - například weby pro různé státy, pobočky atd. Přednášející aktivně provozuje rozsáhlé sítě těchto webů. Pro rozdílné zákazníky s jinými nároky na pluginy by jej však nedoporučil.

Velmi pěkná přednáška, která jasně zařadila použití WordPress Multisite.

Tomasz Dziuda – Discovering the capabilities of the Theme Customizer API

Opět velmi dobře připravená přednáška, kde přednášející opravdu věděl, o čem mluví. Ukázal možnosti Theme Customization API na jasných ukázkách kódu. Podle něj je přizpůsobení šablony tímto způsobem ideální cestou, protože přináší uživatelům standardizované prostředí (narozdíl od různých konfigurátorů šablon) a živý náhled nad prováděnými změnami. Použití se nezdá být vůbec těžké.

Tomasz však také varoval, že pro uživatele není příjemné, pokud je možností nastavení příliš velké množství. Je proto dobré některé ovládací prvky ukazovat jen když jsou potřeba - to však s sebou nese potřebu dokumentace, aby uživatel vůbec věděl, jaké má možnosti.

Jaroslav Polakovič - Heartbeat API

Jaroslav ukazoval, kde všude má Heartbeat API své místo při práci s administrací WordPressu. Vysvětlil, co vše má tato funkcionalita již vyřešené (např. detekci aktivního okna). Důležitou částí přednášky bylo upozornění na nevýhody použití Heartbeat API na frontendu - především spotřebu výkonu. Při každém ťuku je potřeba načíst celé jádro WordPressu a data, která API přenáší, jsou z principu nekešovatelná, takže při větší návštěvnosti to může být opravdový zabiják výkonu. Částečně se tomu dá předejít použitím define( 'SHORTINIT', true ); v obslužném skriptu.

Vždy ocením přednášku, kdy přednášející jasně definuje, k čemu danou funkcionalitu použít a k čemu ne.

 

Oběd

Dále následoval oběd (bageta rozhodně neurazí a přijde mi to o mnoho lepší způsob zasycení, než rádoby luxusní pohoštění, kterého je málo a musí se na něj stát půlhodiny fronta) a věnoval jsem se diskuzi s ostatními účastníky, kdy jsem získal zajímavé kontakty. Škoda, že "networking" využívá stále tak malé procento účastníků podobných konferencí. Prohodil jsem pár slov například s pány z KTstudia, kteří pracují na projektu WP Framework, kterému osobně velmi fandím.

 

Andreas Creten - Plugin developing with future and past compatibility

Pro mě asi nejlepší přednáška. Zdaleka nebyla jen o WP-CLI, které pro některé činnosti již delší dobu využívám. Andreas ukázal mnoho příkladů, jak tvořit lepší kód. Těším se, až bude prezentace z přednášky dostupná, abych vše mohl v klidu znova projít.

Franz Josef - How Your Personal Robot Army Lets You Play the Big Game

Další skvělá přednáška - především o deploymentu. Líbily se mi hlavně části o Composeru a Gruntu a jejich využití při vývoji webů na WordPressu, který automatizaci v základu příliš nepomáhá. Rozfungovat celou armádu nástrojů není lehké, ale když se to podaří, tak lze ušetřit opravdu obrovské množství času. Osobně zatím pro vývoj WordPressu používám jen Composer, kterým řídím deployment šablony (případně vlastních pluginů) z Git repozitáře a pomocí WP-CLI mazání cache. Tento způsob je velmi jednoduchý a přednáška mi dala několik nápadů, jak si ho vylepšit. Nebo mohu rovnou přejít na Version Press (o který šlo také na konferenci zavadit), zde mě ale zatím odrazuje nutnost mít povolenou funkci php proc_open().

 

Ohlasy na ostatní přednášky

Jelikož se paralelně přednášelo ve dvou sálech, nemohl jsem samozřejmě být na všech přednáškách. Nicméně pověřil jsem kolegy, aby mi zprostředkovali svoje dojmy.

Michal Kopecký - Blog na steroidech

Perfektně připravená přednáška od člověka, který ví o čem mluví a baví ho to. Michal dával praktické rady, jak vylepšit svůj web - např. být expertem na jedno téma, až budu uznávaný expert, tak se pustit do dalšího tématu (konkrétně např. nepsat obecně o všem v IT, ale psát jen na téma typu Android). Dával dále velmi dobré rady, jak efektivně propojit svůj blog se sociálními sítěmi. Zdůraznil, že je třeba si jasně definovat cíl webu - přilákat návštěvníky/získat kontakty/ donutit ke konverzi. V přednášce bylo opravdu velké množství tipů, nicméně přímo Michal sám řekl, že je nesmysl najednou začít aplikovat všechny. Je fajn dělat videa a existuje spousty zdrojů, které lze převzít 😉

Filip Dřímalka - WordPress jako ideální nástroj pro chytré marketéry

WordPress je problém, a proto nabízí mnoho příležitostí, jak na něm vydělat - od zprostředkování jeho instalace po vývoj šablon a pluginů. Tipů zaznělo opravdu mnoho. Pokud uděláte vlastní plugin, proč ho neprodat? Možnost dalšího prodeje (moc svou práci prodat neumíme) může být motivací napsat plugin hezky a čistě. Velkou část přednášky tvořily i tipy na zajímavé pluginy a služby (nejen konkrétní, ale i obecná doporučení, co by web měl mít).

Pavel Ungr - Funkční strategie pro váš web

Přednáška nebyla zaměřená přímo na WordPress, ale na SEO obecně. Pavel shrnul nástroje, které mu se SEO pomáhají. Věnoval se linkbuildingu a doporučil použití person na místo obecné cílové skupiny. Zjistili jsme, že OpenRefine používáme hlavně my - nutíme s ním pracovat většinu našich zaměstanců a už si začínají zvykat :-).

Amir Helzer - Techniques for Developing Directory and Marketplace Sites with WordPress

Soudě podle ohlasů nebyla přednáška příliš úspěšně zacílená. Mnoho posluchačů nevědělo, co to Directory sites jsou, a přednášející to dostatečně nevysvětlil. Přednáška byla dobrým checklistem v tom, na co nezapomenout, pokud tvoříme prakticky libovolnou e-commerce site. Vzhledem k umístění v uživatelské sekci by ale bylo vhodnější přednášku zaměřit spíše způsobem "tohle potřebujete, najděte si někoho, kdo vám to udělá". Přednáška však byla určitě dobrým základem pro Amirův workshop.

Davor Altman - Managing Multiple WordPress Websites

Pěkně připravená přednáška pro ty, kteří zatím nepomysleli na to, že by mohli jednoduše a šikovně spravovat velké množství WordPress webů. Přednáška propagovala nástroj ManageWP a ukázala, jak je jednoduché udržovat mnoho webů stále aktuálních, zálohovat je atd. Tvůrci berou bezpečnost vážně, a proto je zde i funkce dvoufázové autentifikace a možnosti omezení IP adres. U nás používáme jiné řešení - Infinite WP - ale až nám skončí předplatné, tak se možná na tento plugin podíváme.

 

Poslední přednášku v uživatelské sekci jsem měl já - na téma bezpečnost WordPressu.

Bohužel mi docela selhávala technika - zvuk vazbil, chvíli bylo slyšet málo, chvíli moc... Ztratili jsme tím na začátku poměrně dost času. Projektor mi přišel špatně zaostřený a nějakou chybou v domluvě nás vrátný místo v 19 hodin vyhodil už v 18. Navíc každých pár minut v druhé půlce přednášky spouštěl nepříjemný zvukový tón, aby informoval, že bude zavírat... Bohužel jsem tak přišel i o závěrečnou diskuzi s účastníky, na kterou jsem se těšil. Díky pressu na opuštění budovy jsem si navíc v posluchárně zapomněl svou oblíbenou košili. Myslím tedy, že má přednáška neměla takový dopad, jaký měla mít, ale doufám, že si z ní účastníci alespoň něco odnesli.

Podle ohlasů však zaujala a strategie mít v prezentaci velké množství informací, které lze využít i mimo přednášku, se zdá úspěšná.

Vzhledem k tomu, že jsem před konferencí nalezl 400 zranitelných českých WordPress webů a jejich majitele/tvůrce pozval na konferenci, jsem čekal o něco větší účast. Má kampaň byla motivací přijet na konferenci pouze pro jednoho člověka v sále... Každopádně v kampani na hledání zranitelností plánuji pokračovat a pokud máte zranitelný WordPress, tak během následujících týdnů čekejte můj e-mail!

Alespoň mé tričko Mr. Backup, které si i několik účastníků přednášky odneslo, mělo úspěch 🙂

Slidy z přednášky si můžete prohlédnout na Slideshare:

Bezpečnost WP, tipy pro každého - wordCamp Praha 2015 from Vladimír Smitka

 

Jelikož mám nasbíráno již velké množství materiálů na téma bezpečnost WordPressu (viz 3. WP konference a 4. WP konference), začnu brzo připravovat seriál, který bude z mých přednášek vycházet a budu v něm některé oblasti probírat podrobněji.

 

After Party

Po konferenci jsme se zašli podívat na After Party v baru Retro. Opět jsme se potkali s tradičními účastníky podobných akcí, řekl bych, že se začíná formovat silné jádro komunity :-). Hudba zde však byla opravdu velmi hlasitá, takže to na přílišné povídání nebylo.

 

Z pohledu účastníka bych však akci zhodnotil velmi kladně, protože přednášky byly informačně na velmi vysoké úrovni. Prostor pro diskuze mezi přednáškami byl také dostatečný. Skvělý nápad bylo vytištění rozvrhu na druhou stranu jmenovky :-). Tip pro budoucí akci - možná by bylo dobré dát zvukové znamení, před začátkem přednášky - na své přednášce jsem poznal, že je to technicky možné :-).

Prezentace a videa budou postupně dostupné na oficiálních stránkách konference přímo v programu.

Závěrem bych ještě rád poděkoval Dušanu Janovskému (Yuhů - jakpsatweb.cz) a Martinovi Schlemmerovi (Webtrh), že nám pomohli akci zpropagovat na jejich fórech.

Doufám, že se na dalším ročníku opět potkáme.

3 comments on “Jaký byl WordCamp Praha 2015”

  1. Vladimíre, jak jste na základě mé přednášky vydedukovali, že OpenRefine používáte jen/hlavně vy?

  2. Na základě toho, že když ses zeptal, kdo OpenRefine používá, tak velká část zvednutých rukou v sále patřila právě našim šikovným zaměstnancům 🙂

  3. Jo takhle, tak v sále asi ano, tam to bylo tristní:-) Ale v SEO komunitě to lidi celkem používají:-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


Lynt services s.r.o

Již 11 let vytváříme efektivnější kampaně, zrychlujeme weby a řešíme jejich bezpečnost. Kombinujeme marketing, vývoj a automatizaci.
poptávka služeb